Factoren die er toe doen

De F-Factor : Flow

Posted by on 28 jun 2013 in Factoren die er toe doen | 0 comments

De F-Factor : Flow

Het geluksgevoel flow ontstaat wanneer je doet wat je leuk vindt en waarbij jij je kernkwaliteiten kunt gebruiken. Iedereen kent mensen die blijkbaar nooit moe worden van wat ze doen. Ze beginnen al te stralen wanneer ze over hun bezigheden mogen spreken. Het lijkt wel of ze energie uit een onuitputbare bron halen. Dat doen ze ook. Deze bron heet ‘Flow’. (more…)

De E-Factor : Emotionele intelligentie

Posted by on 11 jun 2013 in Factoren die er toe doen | 1 comment

De E-Factor : Emotionele intelligentie

Of je het leven begrijpt en of je gelukkig bent heeft minder te maken met een hoge  I-Q maar veel meer met een hoge E-Q. Wij weten inmiddels dat vooral emotionele intelligentie belangrijk is voor een succesvol leven. Een hoge emotionele intelligentie betekent niet dat je emoties hebt maar hoe intelligent je met emoties om kunt gaan. Het gaat om het intelligent beheren en gebruiken van je gevoelens. Hierbij behoort dus onder andere zelfkennis en mensenkennis en empathie voor jezelf en anderen. De oudere generatie is opgegroeid met de boodschap dat het altijd om anderen gaat en zelden om onszelf. Te veel zicht op jezelf zien we graag als egoïsme en narcisme. Dus gaan we liever aan anderen sleutelen en niet aan onszelf. (more…)

De D-Factor: DISCIPLINE

Posted by on 13 mei 2013 in Factoren die er toe doen | 0 comments

De D-Factor: DISCIPLINE

Discipline doet doen en daagt dromen uit.

Alle vooruitgang begint met een droom maar wordt pas gerealiseerd door discipline. Zonder discipline verdwijnen dromen als een mooi vuurwerk in het niets. Je kunt nog zo goede ideeën hebben, als je ze niet realiseert, heb je er niets aan. Het zullen dromen blijven en je kijkt ernaar als naar een mooie vlinder.

Wie durft te dromen is al verdacht en wie zijn dromen probeert te verwezenlijken wordt aan alle kanten tegen gehouden. Hoe ambitieuzer je plannen hoe meer mensen om je heen die zullen proberen jou ervan af te praten. (more…)

De C-Factor: Creativiteit

Posted by on 17 apr 2013 in Factoren die er toe doen | 0 comments

De C-Factor: Creativiteit

Creativiteit gaat verder dan een mooi bos bloemen rangschikken of een schilderij kunnen maken. Het blijkt zelfs dat wij tijdens ons werk ruim 80% van onze tijd bezig zijn met het toepassen van geleerde kunstjes en voor hooguit 20% creatief zijn.

Creativiteit is het vermogen denkbeelden te laten ontstaan door middel van intuïtie, fantaseren en dromen.Verdere trefwoorden zijn: speels zijn, fouten durven toelaten, experimenteren. Maar ook gewoontes, dogma’s en ervaringen tijdelijk op zij kunnen schuiven. (more…)

De B-Facor: Bewustzijn

Posted by on 3 apr 2013 in Factoren die er toe doen | 0 comments

De B-Facor: Bewustzijn

Op een gegeven moment wilde ik niet meer twee dingen tegelijk doen: bijvoorbeeld telefoneren en e-mails lezen, eten en rapporten lezen of televisie kijken. Ik wilde me bewust bezig houden met maar één ding en zo veel mogelijk stil staan bij hetgeen ik deed en wat de wereld op dat moment te bieden had. Niet alleen om wat ik doe goed te doen maar vooral ook om ervan te kunnen genieten. Ik wil me op dat moment bewust zijn dat ik leef, wat ik denk en wat ik voel. (more…)

De A-Factor: Aandacht

Posted by on 8 feb 2013 in Algemeen Nieuws, Factoren die er toe doen | 0 comments

De A-Factor: Aandacht

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Als wij het over aandacht hebben, bedoelen we meestal de aandacht voor anderen. Zo zijn we opgevoed: eerst de ander dan pas jezelf. Jammer alleen dat  aandacht voor anderen vaak een aangeleerd kunstje is en niet meer dan een marketing tool om het imago van onze eigen Ik-bv in het juiste licht te laten schijnen. Vooral bedoelt om het merk ‘ik’ te laten stralen. Als we tegelijkertijd andere, niet aanwezige mensen kleineren, geeft ons dat een nog prettiger gevoel. Wie zichzelf wil opwaarderen geeft, volgens de gebruikelijke spelregels, eerst de ander de kans door beleeft vragen te stellen, om vervolgens zo veel mogelijk over zichzelf te mogen vertellen. Soms geven we te veel aandacht aan de verkeerde vrienden en kennissen. Dat kost je dan sloten met energie. Soms word je erbij zo leeg gezogen dat er voor jezelf niets meer over blijft. (more…)

Pin It on Pinterest

Share This