Samenwerken

Posted by on 19 feb 2016 in PeppTalk

Samenwerken

Kapperondernemers zijn over het algemeen eenzame guerrillastrijders die in hun eentje proberen te vechten tegen de rest van de wereld. Wat zijn er in de kappersbranche veel mollen die eenzaam en in het donker proberen hun weg te graven. Aan de andere kant doen wij mee aan spectaculaire shows en wij rennen ons te pletter over alle podia van deze wereld. Wij jongleren met onze scharen voor de ogen van de hele wereld en betoveren iedereen met de mooiste haarkleuren die wij kunnen maken. Deze briljante en spetterende events laten anderen en onszelf geloven dat alles in onze branche in orde is.

Wij zijn lid van kappersclubs en verenigingen. Maar ook hier laten wij aan de ander laten zien hoe goed we in beeldhouwen zijn. Wij tonen de prachtigste creaties aan elkaar maar of we daarmee ook geld kunnen verdienen, ach – daar spreken we liever niet over. En ja, natuurlijk zijn er ook kappers die de balans hebben gevonden tussen beeldhouwen en economisch succes. Waarom zijn kappers zo onverschillig als het gaat over commercieel succesvol zijn? Ik denk dat iedere ondernemer dat wel wil maar omdat we al zo veel uren in de zaak moeten draaien komt het er blijkbaar niet meer van.

Je kunt het in elk geval niet in je eentje. Laat je medewerkers meedenken en maak niet alleen gebruik van hun handjes maar ook van hun hersenen. Geef ze verantwoording en creëer op die manier meer draagvlak. Oefen het adviesgesprek door middel van rollenspellen. Spreek meer met je collega kapperondernemer en werk samen aan bijvoorbeeld een salonhandboek of geef samen trainingen. En als je zonder personeel werkt, probeer ook contact te houden met andere collega’s en lees de vakbladen. Vraag ook je klanten naar hun mening en wat ze echt willen.

Bezoek niet uitsluitend vaktechnische cursussen maar ook ‘menscursussen’. Realiseer je dat onder elk bos haar dat je winkel binnenkomt ook altijd een mens zit. Kies je leerlingen en medewerkers uit op grond van hun uitstraling, opvoeding en communicatieve vaardigheden. Ontbrekende vaktechnische vaardigheden kun je makkelijker trainen dan een gebrek aan uitstraling of een mislukte opvoeding.

Steeds maar harder werken in de zaak in niet de oplossing. Werk ook aan de zaak. Er zijn partners in de markt die je verder kunnen helpen op commercieel gebied. Bel 06-54674673

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This